Otizmde spor tedavi yöntemi midir?

Değerli ailelerimiz,

Kurum olarak sizlerle birlikte dopdolu iki yıl geçirdik.  Ama takvimdeki bu iki yıl bizlere belki de 4-5 yılık bir tecrübe sundu.  Pozitif Gelişim Özel Eğitim Merkezi altında geçirmiş olduğumuz 17 yıl ve buradaki tecrübelerimiz bizlere birçok farklı modeli tecrübe etme ve gözlemle fırsatını fazlasıyla verdi.

Şunu kesinlikle söyleyebilirim ki, özel eğitimde daha kararlı, yol haritası çok keskin bir yapıya doğru gitmekteyiz.

Otizme çözüm var mı sorusu tabiî ki tıp dünyasının cevaplaması gereken bir soru. Ancak şu ana kadar en etkili ve istikrarlı yöntem yoğunlaştırılmış özel eğitim.

Alternatif olarak sunulan, bir trend olarak ortaya çıkan, sonra da tesadüfi birkaç başarının dışına çıkamayan bir çok tedavi yöntemi de zaman içerisinde önemini yitirmekte.

Peki spor da böyle geçici bir trend midir? Yoksa bir tedavi midir? Pozitif Gelişim otizmle mücadelede sporu hangi noktada konumlandırıyor?

Öncelikle Pozitif Gelişim olarak sporu bir tedavi olarak görmediğimizi, otizm tedavi ve eğitim programının psikiyatrlar, nörologlar ve özel eğitim uzmanlarınca her yönüyle ele alınıp planlanması gereken ve sadece spor eğitmenlerinin insiyatifine bırakılamayacak kadar önemli bir planlama olduğunu vurgulamak isteriz.

Bununla birlikte iki yıldır yaptığımız tespitlerimizde spor çalışmalarının her türlü tedavi programına olumlu yönde destek verdiğini görmekteyiz.  Sporla birlikte çocukların gelişimindeki olumlu etkiler otizmde de bu yönüyle kendisini göstermekte.

“Spor Hızlandırır” sloganımızın çıkış noktası da zaten bu gözlemlerimiz oldu.  Sporun her türlü tedavi programını hızlandırıcı, destekleyici bir etkisi olduğunu görmekte ve çalışmalarımızı buna göre sürekli güncellemekteyiz.

Örneğin sadece ortak dikkatin artışı ile birlikte özel eğitim, dil konuşma gibi bireysel çalışmaların verimliliği artmakta ve amaçlanan hedeflere daha kısa sürede ulaşılabilmektedir. Spor ile birlikte hiperaktivitede azalma, bekleme ve oturma sürelerindeki ilerleme, özgüven artışı gibi etkenler göz önüne alındığında hem sosyal yaşamda hem de tedavi sürecinde sporun olumlu katkıları çok daha net görülebilmektedir.

Bu nedenle özellikle küçük yaş gruplarında yoğunlaştırılmış özel eğitimle birlikte spor çalışmalarının yapılmasını tavsiye etmekteyiz.

Spor çalışmaları denildiğinde genellikle akla ilk gelen basketbol, futbol, yüzme gibi branş çalışmaları oluyor. Tüm bu çalışmalar bünyemizde mevcut olmakla beraber, kurum olarak önceliğimiz çocuklarımızın motor becerilerini yaşıtlarının seviyesine ulaştırmak. Yaptığımız sportif aktiviteler ve antrenman modelleri öncelikle bu amaca göre planlanmakta ve geliştirilmektedir.

Bu yönüyle kurumumuzun bir yaşam merkezi olmadığını özellikle vurgulamak isteriz.

 

İyi dileklerimizle,

PG SPORTS