Down sendromlu veya otistik çocuklar, İstanbul’da kurulan merkezde özel eğitmenler eşliğinde yüzüyor, fitness ve eğlenceli atletizm yapıyor masa tenisi oynayıp kaykay ile kayıyor…
Türkiye’de ilk kez Gençlik ve Spor Bakanlığı’ndan “Engellilere yönelik spor tesisi” ruhsatı alındı. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) kökenli dikkat geliştirme programı ve Türkiye’de ilk kez uygulanan duyu bütünleme sistemi, Magic Room’la gelişiyor.
‘KOLAY OLMADI’
3-20 yaş arasındaki otizm, down sendromu, zihinsel engelli, hiperaktivite ve dikkat dağınıklığı olan çocuklar, Dragos’ta açılan kendilerine özel bu merkezde sporun yanı sıra müzik, dans, aşçılık ve bahçe işleri gibi aktiviteler de yapabilecek. Çocuk Gelişim Uzmanı Şenay Yılmaz’ın Türkiye’de ilk defa oluşturulduğu bu konseptin amacı, otizm ve down sendromlu çocukların bu yoğunlaştırılmış programdan faydalanarak tedavi ve iyileşme süreçlerini hızlandırmak. Devletin bu çocuklar için haftada iki saat bireysel ve bir saat de grup eğitimi vermesinin yeterli olmadığını düşünen Yılmaz, yurt dışında haftada 40 saatlik yoğunlaştırılmış eğitim uygulandığını belirtiyor. Bu nedenle eğitimin verimliliği açısından doğru olanın ailenin birçok alana dağılmadan, çocuğun da yorulmasının önüne geçmek olduğunu savunuyor. Ancak bu konsepti hayata geçirirken pek çok zorlukla da karşılaşmış. Yılmaz yaşadığı zorlukları şu sözlerle anlatıyor: “Çocuklarımızı müzelere, tiyatroya, sinemaya götürmek istedik. Çok az yer kabul etti, kabul edenler de birçok şart sıraladı. Spor merkezleriyle görüştük. Personellerinin yetersizliği ve fiziksel olarak belli gün ve saatlerde bu imkânı verebileceklerini söylediler. Olmadı. Belediyenin yüzme havuzlarından faydalanalım dedik. Belli bir saati veriyorlar onda da ‘Hocanızla gelin’ diyorlar. Hocamız yok. Elimiz kolumuz bağlandı. Sanat ve müzik için ilgili yerlerle temasa geçtik. Çok yüksek rakamlar istediler. Aileler karşılayamaz diye o seçeneği de sildik. Eşimin aklına bu fikir geldi. Türkiye’de ilk kez ‘engelliler için spor tesisi’ ruhsatını aldık. Bu anlamda tek olmak bizi gerçekten onurlandırdı.”
SPOR KULÜBÜNDE NELER YAPILIYOR?
Pozitif Gelişim Spor Merkezi’ne gelen çocuklar, özel bir değerlendirme sisteminden geçirildikten sonra kendisine özel program belirleniyor. Test ve değerlendirmeleri yapılarak periyodik olarak gelişimsel grafiği çıkarılıyor.
Yüzme, Fitness, eğlenceli atletizm , masa tenisi, bisiklet, kaykay, scooter kullanımı, pilates, çocuk yogası, jimnastik,
El sanatları,
Müzik,
Dans,
Aşçılık, n Bahçe işleri,
Öz bakım becerilerinin geliştirilmesi,
Magic Room (Türkiye’de ilk kez uygulanacak İngiltere kökenli yeni duyu bütünleme sistemi),
İşitsel Bütünleme (3 yaş ve üzeri konuşma sorunu olan otizmli çocukların konuşma becerisinin desteklendiği özel bir program),
Play Attetion (60 IQ üzeri çocuklar için dikkat geliştirme programı)